Wat zijn psychosomatische bekkenklachten?

Zwanger zijn, bevallen en moeder worden zijn een van de meest emotionele gebeurtenissen in je leven. Er komt veel op je af. Wat doet het met je als het allemaal anders loopt dan je had gehoopt of verwacht? Pelvic Psychosomatische oefentherapie kan helpen om tijdens en na de zwangerschap emotionele klachten te verhelderen en te verhelpen.

Wat zijn psychosomatische klachten

Tijdens je zwangerschap en de periode erna komt er veel op je af. Veel zal goed gaan, maar het kan ook zijn dat er dingen anders lopen dan je had gehoopt of verwacht.

Wat als je bijvoorbeeld bekkenklachten krijgt, of als je angst hebt voor de pijn of de bevalling? Als de bevalling gecompliceerd verloopt en je er met gemengde of zelfs negatieve gevoelens op terugkijkt? Als je opziet tegen een volgende bevalling omdat een vorige zwangerschap of bevalling gecompliceerd is verlopen? Als je je na de bevalling helemaal niet blij en gelukkig voelt, maar vooral angstig, gestresst of verdrietig? Als er vanuit de zwangerschap nog steeds bekken- of bekkenbodemklachten zijn die maar niet lijken te herstellen? Als je moeite hebt om je seksualiteit weer nieuw leven in te blazen na de bevalling? Of als je gewoon nog enorm onzeker bent en moet wennen aan je nieuwe rol als (aanstaande) moeder?

Pelvic Psychosomatische oefentherapie kan helpen om tijdens en na de zwangerschap emotionele klachten te verhelderen en te verhelpen. Door middel van gesprekken, praktische opdrachten, in combinatie met (bekken)oefeningen, ontspannings- en ademhalingsoefeningen helpen we je weer grip te krijgen op je lijf, je gevoelens en je nieuwe rol als moeder.

  • Bekken(bodem)klachten ten gevolge van spanning of angst, bv pijn door hypertonie; vaginisme
  • Milde, reeds behandelde psychopathologie, geactualiseerd door de zwangerschap
  • Gecompliceerde zwangerschap, bijvoorbeeld na een miskraam, handicap baby of na eerdere babysterfte
  • Angst voor de bevalling; emotionele klachten ten gevolge van een traumatische bevalling
  • Depressieve klachten voor/na de bevalling, in samenwerking met huisarts of psycholoog
  • Stressklachten rondom zwangerschap, bevalling, nieuw moederschap
  • Spanningsklachten, vermoeidheid, niet-vorderend herstel na de bevalling
  • Aanpassingsproblemen op het gebied van moederschap, werk, relatie
  • Copingsproblemen ten gevolge van bijvoorbeeld een hoog streefniveau, perfectionisme
  • Niet lekker in je vel en moeite met je lijf na de bevalling: hoe word ik weer de oude?

Pelvic Psychosomatische bekkenoefentherapie wordt gegeven door onze bekkenoefentherapeuten Thessa Wiebing-Raue (Enschede) en Marije Geuzebroek-de Vries (Enschede). Zij hebben veel ervaring met het behandelen van vrouwen met bekken- en bekkenbodemklachten rondom de zwangerschap en zijn daarnaast geregistreerd psychosomatisch therapeuten, aangesloten bij het Netwerk Psychosomatiek Twente en het landelijke SOLKNET.

Lees hier meer over de behandeling van psychosomatische klachten.

Kunnen wij u helpen?

Stel gerust uw vraag bij de therapeut bij u in de buurt!
Neem vrijblijvend contact op